Säkerhet & Arbetsmiljö

FSJ arbetar för noll-visionen. Ingen ska förolyckas eller bli svårt skadad i sitt arbete.

Mask

Säkerhet och Arbetsmiljö

FSJ arbetar för noll-visionen. Ingen ska förolyckas eller bli svårt skadad i sitt arbete. Vi arbetar för ett systematiskt och branschgemensamt säkerhetsarbete. Framgångs­faktorer är öppenhet och transparens, en vilja att lära och utvecklas samt att bidra till en gemensam säkerhetskultur kring arbetsmiljön.

Järnvägsentreprenörerna verkar för att Transportstyrelsen och Trafikverket tar fram heltäckande regler. Inom Järnvägsentreprenörerna finns ett kunnigt och effektivt nätverk för kunskapsöverföring; Säkerhetsgruppen där säkerhetschefer och säkerhetshandläggare från våra medlemsföretag tillsammans jobbar för att påverka  utvecklingen.

För att upprätthålla den höga säkerheten behöver utvecklingen inom säkerhetsområdet hela tiden analyseras och nödvändiga åtgärder vidtas. Vi har därför regelbundna träffar med säkerhetsansvariga på Trafikverket och Transportstyrelsen.

Trots ett gemensamt säkerhetsarbete tas det risker på våra arbetsplatser varje dag. Vi måste sluta bete oss riskfyllt, en attitydförändring måste till. FSJ:s medlemsföretag har därför tillsammans tagit fram en film som kan användas vid startmöten och i utbildningar.

Vi tillämpar även en gemensam tillbuds- och olycksfallsrapportering för att kunna identifiera återkommande avvikelser och risker.
FSJ har instiftat ett säkerhetspris som uppmärksammar team eller enskilda medarbetare som gjort skillnad för en säker arbetsmiljö.

Ståndpunkter
En gemensam säkerhetskultur på alla nivåer i organisationen hos FSJ:s medlemmar.

Mål
Noll-vision för olyckor. Vi jobbar säkert eller inte alls.

Filmen om säkerhet

Filmen om säkerhet